Ciastka migdałowe gwiazdki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciastka idealne do chrupania przed świętami albo do powieszenia na choince

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    110 g mielonych migdałów
    130 g mąki pszennej
    100 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    50 ml zimnej wody
    szczypta soli
    polewa:
    50 g białej czekolady
    50 ml śmietany 30%
    skórka pomarańczowa do dekoracji

Ciastka migdałowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mielone migdały, mąkę, masło, cukier i wodę oaz sól mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i wycinamy z niego foremką gwiazdki. Ciastka pieczemy przez ok. 13-15 minut w 180 stopniach

    polewa do dekoracji:

    Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie. Polewamy nią ciastka. Ciastka dodatkowo można posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy