Ciastka maślane " Makóweczki "

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś również przygotowałam bardzo smaczne i bardzo maślane i kruche ciastka makowe, nie ma to jak domowe ciastka smak nie do opisania i wiadomo co się je beż żadnych spulchniaczy i tym podobnych. Wystarczy cztery składniki i mamy pyszne domowe ciasteczka. Pracy trochę przy nich jest w samym formowaniu bo przygotowanie jest proste i szybkie. Tak sobie przez noc umyślałam a w ciągu dnia przygotowałam. Podam wam z miłą przyjemnością przepis może zechcecie pobawić się ze swoimi dziećmi w robieniu ciasteczek.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g masła prawdziwego,

    8 łyżek cukru pudru,

    3 łyżki suchego maku,

    2 i 3/4 szklanki mąki pszennej ( szklanka poj. 210 ml ),

    1 łyżeczka aromatu śmietankowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka maślane " makóweczki " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastka 1. Na początek wyjąć z lodówki masło, musi mieć temperaturę pokojową nie może być zimne. Następnie do miski pokroić w kawałki masło o temperaturze pokojowej, wsypać mąkę, cukier puder, sypki mak i wlać aromat śmietankowy. Tak przygotowane produkty wyrobić ręką do połączenia się w całość, za sprawą ciepłych rąk ciasto łatwo się poddaje i szybko się łączy w jedną całość.
  • ciastka 2. Wyrobione ciasto ma konsystencję mokrego piasku, przełamać je będzie widoczne w środku czy dobrze wyrobione. Jak już mamy przygotowane ciasto brać do ręki niewielki kawałek, wyrobić je jeszcze przez chwilkę w ręku, następnie na małą łyżeczkę położyć wyrobiony kawałek i formować kształt łyżeczki ( można robić dowolne kształty ja podaję taki jaki robiłam ).
  • ciastka 3. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać przygotowane ciasteczka ( nie muszą być duże odstępy ). Jak przygotowujemy ostatnie ciasteczka włączyć piekarnik na 180 stopni aby się rozgrzał. Gdy piekarnik jest już rozgrzany i mamy przygotowane wszystkie ciasteczka. Włożyć je do nagrzanego piekarnika i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Jeśli chcemy mniej przypieczone to po prostu krócej piec. Upieczone ciasteczka studzić na papierze do całkowitego wystygnięcia.
  • ciastka 4. Upieczone rumiane ciasteczka pachniały w całym domu. Są mocno kruche i maślane rozpływają się w ustach. Takie ciasteczka to świetny dodatek do kawy czy herbaty. Myślę że to świetne rozwiązanie dla łasuchów którzy uwielbiają słodkości. Akurat te nie są mocno słodkie takie w sam raz. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka maślane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować