Ciastka marcepanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta kruchego mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 30 minut, by ciasto odpoczęło.
Ciasto wałkujemy na wysokość 4mm i wykrawamy kółka- kieliszkiem. Układamy na formie wysmarowanej tłuszczem, pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni ( do lekkiego zbrązowienia). Studzimy ciastka.
Krem marcepanowy:
Masło ucieramy z cukrem pudrem i olejkiem, dodajemy mleko suche i wyrabiamy na jednolitą masę. Masę wrzucamy do rękawa lub tubu zakończonej wkładką dekoracyjną.
Ciasteczka smarujemy delikatnie dżemem bądź marmoladą. Na wierzch wyciskamy masę marcepanową. Dekorujemy posypką. Można także popisać polewą czekoladową lub lukrem.
Porady
Jeśli nie posiadamy rękawa lub tuby możemy formować z masy płaskie kółka i układać na ciasteczka.
Komentarze