Ciastka marcepanowe

4.47 (170 ocen)

  • 60 min

Przepyszne ciastka robione na bazie mleka suchego- przepis w naszej rodzinie jest od kilkudziesięciu lat.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciastka:
    1 kostka masła
    1 jajko
    1 żółtko
    20dkg cukru
    1 paczka cukru waniliowego
    0,5kg mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa marcepanowa:
    20 dkg masła
    20 dkg cukru pudru
    1/2 paczki suchego mleka w proszku
    1 olejek migdałowy
    3 łyżki dżemu/ marmolady
    Dekoracje do ciastek
Wystaw ocenę:

4.47 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka marcepanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta kruchego mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 30 minut, by ciasto odpoczęło.
    Ciasto wałkujemy na wysokość 4mm i wykrawamy kółka- kieliszkiem. Układamy na formie wysmarowanej tłuszczem, pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni ( do lekkiego zbrązowienia). Studzimy ciastka.
    Krem marcepanowy:
    Masło ucieramy z cukrem pudrem i olejkiem, dodajemy mleko suche i wyrabiamy na jednolitą masę. Masę wrzucamy do rękawa lub tubu zakończonej wkładką dekoracyjną.
    Ciasteczka smarujemy delikatnie dżemem bądź marmoladą. Na wierzch wyciskamy masę marcepanową. Dekorujemy posypką. Można także popisać polewą czekoladową lub lukrem.

Porady

Jeśli nie posiadamy rękawa lub tuby możemy formować z masy płaskie kółka i układać na ciasteczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować