Chrupiące ciasteczka na bazie majonezu i płatków ryżowych. Dodatki takie jak czekolada, kandyzowana skórka pomarańczowa i mak sprawiają, że trudno nie sięgnąć po kolejną sztukę.
1 godz. 40 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 i ½ szklanki płatków ryżowych
1 szklanka majonezu (najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu)
2 jajka
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g czekolady deserowej 45% kakao
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/3 szklanki suchego maku niebieskiego
Ciastka majonezowe z płatkami ryżowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Majonez, jajka oraz płatki ryżowe dokładnie wymieszać i odłożyć na co najmniej 30 min. Dodać budyń, proszek do pieczenia, drobno potłuczoną czekoladę, skórkę pomarańczową oraz mak – składniki wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Z masy uformować 20 kulek, które ułożyć w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
Komentarze