Ciastka majonezowe z płatkami ryżowymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Chrupiące ciasteczka na bazie majonezu i płatków ryżowych. Dodatki takie jak czekolada, kandyzowana skórka pomarańczowa i mak sprawiają, że trudno nie sięgnąć po kolejną sztukę.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 i ½ szklanki płatków ryżowych
    1 szklanka majonezu (najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu)
    2 jajka
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g czekolady deserowej 45% kakao
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1/3 szklanki suchego maku niebieskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Majonez

Ciastka majonezowe z płatkami ryżowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka majonezowe z płatkami ryżowymi 1. Majonez, jajka oraz płatki ryżowe dokładnie wymieszać i odłożyć na co najmniej 30 min. Dodać budyń, proszek do pieczenia, drobno potłuczoną czekoladę, skórkę pomarańczową oraz mak – składniki wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.
    Z masy uformować 20 kulek, które ułożyć w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciastka majonezowe z płatkami ryżowymi 2. Piec ok. 40 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować