Ciastka króliczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piękna ozdoba wielkanocnego koszyczka i stołu - do tego smaczna!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciastka:
    2 szkl mąki pszennej 450
    1/2 szkl cukru
    125 g masła 82%
    1 całe jajko

    Ponadto:
    3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
    ok 30 dag masy cukrowej
    barwniki spożywcze
    czarny pisak spożywczy

Ciastka króliczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej resztę składników i zagniatamy ciasto. Chłodzimy ok 30 min w zamrażarce. Cienko wałkujemy i wycinamy kółka o średnicy ok 5-6cm, Pieczemy na złoto. Studzimy.
  • 2. Barwimy masę cukrową na turkusowy kolor (ok 3/4 masy. Mały kawałek na różowo, resztę zostawiamy białą.
  • 3. Wałkujemy cieniutko turkusową masę, odciskamy dowolną fakturę i wycinamy kółka o takiej średnicy jak ciastka lub odrobinę mniejsze. Smarujemy ciastka cienko dżemem i naklejamy cukrowe kółka. Z białej masy wycinamy króliczki, z różowej robimy noski i uszka. Pisakiem rysujemy oczka i wąsiki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy