Zapraszam na ciasteczka kokosowe z wiórkami barwionymi barwnikiem spożywczym. Ostatnio kupiłyśmy z dziewczynkami foremki w iście letnim, wkacyjnym klimacie i trzeba było je wypróbować:)
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
200 g mąki krupczatki
100 g mąki pszennej
70 g cukru pudru
65 g barwionych wiórków kokosowych *
120 g masła
2 żółtka
100 ml kefiru
cukier puder do posypania
Ciastka kokosowe z kolorowymi wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Wiórki kokosowe wymieszać z 2-3 kroplami barwnika spożywczego w ulubionym kolorze. Wymieszać. Zostawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na całą noc, aby ładnie wyschło.
Do miski przesypać obie mąki, dodać cukier i wiórki. Dokładnie wymieszać. Przełożyć żółtka i znów wymieszać. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i posiekać siekaczą.
2.Gdy masło połaczy się z suchymi składnikami, dodać kefir i zagnieść szybko na gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę, którą następnie spłaszczyć i owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na 1,5-2 godziny.
3.Po tym czasie wyjąć,rozwałkować na płat o grubości 5 mm i wycinać foremką ciastka. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st około10-12 minut, do delikatnego zrumienienia. Przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia, Lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze