Ciastka kokosowe

0 (0 ocen)

Bardzo szybko się je robi a jeszcze szybciej znikają z talerza.

Składniki:

  • Ciasto: 30 dag mąki, 10 dag wiórków kokosowych, 20 dag masła, 15 dag cukru, 2 żółtka, cukier waniliowy, 4 łyżki śmietany.

    Masa: 2 łyżki masła lub margaryny, 3 łyżki mąki, pół litra mleka, cukier waniliowy, 4 żółtka, 2 łyżki masła.

Ciastka kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta: Z mąki masła cukru i cukru waniliowego wiórków kokosowych, żółtek i śmietany zarobić ciasto i schłodzić. Ciasto rozwałkować, wykrawać literatką kółeczka, piec w temp. 180st.C na rumiano.
  • 2. Wykonanie masa: zagotować mleko z wanilią. Margarynę roztopić w rondelku dodać mąkę przesmażyć nie rumienić. Żółtka utrzeć z cukrem, zalać wrzącym mlekiem, dokładnie wymieszać. Wlać do zasmażki ogrzewać szybko mieszając do zgęstnienia. Przestudzić. Utrzeć masło dodawać po łyżce masy ucierać.
  • 3. Wystudzone ciastka poprzekładać masą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy