Lubicie babskie spotkania przy kawie? Ja uwielbiam, szczególnie gdy można zjeść coś pysznego i lekko alkoholowego :) Ciasteczka kawowe to raj dla podniebienia! Delikatne, mięciutkie i puszyste.
1 godz. 15 min
Składniki:
CIASTO:
60 g mąki pszennej
4 łyżki dobrego kakao
0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
6 łyżek oleju
0,5 szklanki drobnego cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
PONCZ DO NASĄCZENIA CIASTEK:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
0,25 szklanki wrzątku
4 łyżeczki orzechówki (bądź innego alkoholu smakowego)
KREM:
250 g serka mascarpone
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250 ml śmietanki 36% + 3 łyżeczki cukru
owoce do dekoracji (u mnie maliny), listki mięty lub melisy
Ciastka kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W osobnej miseczce miksujemy jajka ok 3 minut, następnie wlewamy olej i cukier i miksujemy jeszcze 2 minuty. Miksturę jajeczną wlewamy do suchych składników i delikatnie łyżką mieszamy, tylko do połączenia składników.
2.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, rozprowadzamy ją równomiernie (warstwa powinna być cienka, ok 0,5 cm). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
3.PONCZ: Kawę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, następnie dodajemy alkohol.
4.Z wystudzonego ciasta wykrawamy krążki (najlepiej zaopatrzyć się w metalowe wykrawacze, ja użyłam takiego o średnicy 6,5 cm). MI ciasto wyszło nierówne więc grubsze krążki przekroiłam jeszcze wzdłuż na pół i tak powstałą łącznie 20 krążków. Każdy krążek nasączamy 1 łyżeczką ponczu.
5.KREM: Serek łączymy z kawą i cukrem, najlepiej delikatnie łyżką. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. 3 duże łyżki ubitej śmietanki dodajemy do serka mascarpone, delikatnie mieszamy. Pozostała bita śmietana będzie górną warstwą deseru.
6.Na połowę krążków układamy owoce, następnie do każdego przykładamy wykrawacz, do środka nakładamy po 1 dużej łyżce masy mascarpone, przygniatamy krążkiem ciasta i wyjmujemy delikatnie wykrawacz. Tak postępujemy z pozostałymi 9 porcjami. Na górę każdego ciasteczka nakładamy bitą śmietanę, owoc oraz listek mięty lub melisy.
Komentarze