Ciastka kawowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 15 min

Lubicie babskie spotkania przy kawie? Ja uwielbiam, szczególnie gdy można zjeść coś pysznego i lekko alkoholowego :) Ciasteczka kawowe to raj dla podniebienia! Delikatne, mięciutkie i puszyste.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • CIASTO:
    60 g mąki pszennej
    4 łyżki dobrego kakao
    0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    6 łyżek oleju
    0,5 szklanki drobnego cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    PONCZ DO NASĄCZENIA CIASTEK:
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    0,25 szklanki wrzątku
    4 łyżeczki orzechówki (bądź innego alkoholu smakowego)
    KREM:
    250 g serka mascarpone
    3 łyżeczki cukru
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    250 ml śmietanki 36% + 3 łyżeczki cukru
    owoce do dekoracji (u mnie maliny), listki mięty lub melisy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Krem Bita śmietana

Ciastka kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W osobnej miseczce miksujemy jajka ok 3 minut, następnie wlewamy olej i cukier i miksujemy jeszcze 2 minuty. Miksturę jajeczną wlewamy do suchych składników i delikatnie łyżką mieszamy, tylko do połączenia składników.
  • 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, rozprowadzamy ją równomiernie (warstwa powinna być cienka, ok 0,5 cm). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. PONCZ: Kawę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, następnie dodajemy alkohol.
  • 4. Z wystudzonego ciasta wykrawamy krążki (najlepiej zaopatrzyć się w metalowe wykrawacze, ja użyłam takiego o średnicy 6,5 cm). MI ciasto wyszło nierówne więc grubsze krążki przekroiłam jeszcze wzdłuż na pół i tak powstałą łącznie 20 krążków. Każdy krążek nasączamy 1 łyżeczką ponczu.
  • 5. KREM: Serek łączymy z kawą i cukrem, najlepiej delikatnie łyżką. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. 3 duże łyżki ubitej śmietanki dodajemy do serka mascarpone, delikatnie mieszamy. Pozostała bita śmietana będzie górną warstwą deseru.
  • Ciastka kawowe, deser lekko alkoholowy :) 6. Na połowę krążków układamy owoce, następnie do każdego przykładamy wykrawacz, do środka nakładamy po 1 dużej łyżce masy mascarpone, przygniatamy krążkiem ciasta i wyjmujemy delikatnie wykrawacz. Tak postępujemy z pozostałymi 9 porcjami. Na górę każdego ciasteczka nakładamy bitą śmietanę, owoc oraz listek mięty lub melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Lody kawowe

5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lody kawowe

Skotka Pyszna ochłoda w gorące dni

To może cię zainteresować