Ciastka " Jajko sadzone " z mandarynką

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś Aga w kuchni nie próżnowała i dobre jedzonko przygotowywała, był obiad bardzo smaczny no i ciasteczka wymyślone na poczekaniu fakt że z gotowego ciasta francuskiego ale to nie ważne ważny smak i kształt. Takie ciasteczka są gotowe w zaledwie piętnaście minut. A miny rodziny są bezcenne i nie do opisania, bardzo im się podobały i szybko znikały. Jeśli macie nadmiar mandarynek i nie wiecie jak je wykorzystać podam wam prosty i szybki sposób na takie właśnie ciasteczka z dodatkiem mandarynek.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie 300 g,

    1 jajko,

    450 g mandarynek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka

Ciastka " jajko sadzone " z mandarynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastka 1. Przygotować mandarynki obrać je ze skóry i podzielić na części. Gdy są już przygotowane mandarynki wtedy przygotować ciasto francuskie pokroić je wzdłuż na trzy paski po osiem i pół centymetra oraz w poprzek po osiem przecinek dwa centymetry, wyjdą kwadraty. Na każdy kwadracik położyć po 3 sztuki oddzielonych mandarynek jeśli większe to po dwa.
  • ciastka 2. Jak już są ułożone mandarynki na kwadracie ciasta wtedy zwijamy formując zakładki po bokach. Gdy zakładki mamy już uformowane resztę boków dociskamy do mandarynek. Tak zrobione wyglądają dosłownie jak jajko sadzone ciasto jako białko a mandarynka jako żółtko, można też takie zrobić z brzoskwini tylko musi być dobrze wysuszona z nadmiaru soku.
  • ciastka 3. Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia ( wstyd się przyznać ale zapomniałam kupić papier do pieczenia i miałam po ostatnio pieczonych ciastkach ). Ułożone ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić tak przygotowane ciastka do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia.
  • ciastka 4. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu przełożyć na talerz. Można posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło mi 15 ciasteczek, jeśli ktoś ma większą rodzinę i potrzebuje większej ilości ciastek wystarczy podwoić składniki. Takie ciastka to świetne rozwiązanie aby mandarynki się nie zmarnowały jak również ciekawe dla dzieci i nie tylko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować