Ciastka "Jajka Sadzone"

4.5 (188 ocen)

Banalne w wykonaniu, a rozśmieszą każdego!

Składniki:

  • mąka [2 szklanki]
    cukier puder [0.5 szklanki]
    masło [170 g]
    żółtko z jajka [3 szt.]
    sól [1 szczypta]
    śmietana kremówka [1 szklanka]
    cukier puder [1 łyżka]
    śmietana kwaśna [2 łyżki] (18%)
    wanilia [1 szt.] (laska)
    morele [1 op.] (z puszki, do dekoracji)
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka "jajka sadzone" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę z cukrem i solą. Dodać starte na tarce masło, rozetrzeć palcami z mąką.
  • 2. Następnie dodać śmietanę, żółtka i ziarenka z połowy laski wanilii.
  • 3. Wyrobić ciasto, uformować w kulę i wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
  • jajka sadzone 1 4. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wyciąć ciasteczka w kształcie elipsy. Nie za małe, żeby było miejsce na morelę. Ciastka nie urosną podczas pieczenia.
  • 5. Ułożyć ciastka na blaszce wysłanej papierem do pieczenia, porządnie po nakłuwać widelcem (jest to ciasto kruche, jeżeli się tego nie zrobi, to podczas pieczenia będzie podnosić się lub mieć bąble).
  • 6. Piec w temp. 180C przez 15-17 minut.
  • 7. Ostudzone ciastka udekorować bitą śmietaną i morelami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować