Ciastka "jajka sadzone" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę z cukrem i solą. Dodać starte na tarce masło, rozetrzeć palcami z mąką.
2.Następnie dodać śmietanę, żółtka i ziarenka z połowy laski wanilii.
3.Wyrobić ciasto, uformować w kulę i wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
4.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wyciąć ciasteczka w kształcie elipsy. Nie za małe, żeby było miejsce na morelę. Ciastka nie urosną podczas pieczenia.
5.Ułożyć ciastka na blaszce wysłanej papierem do pieczenia, porządnie po nakłuwać widelcem (jest to ciasto kruche, jeżeli się tego nie zrobi, to podczas pieczenia będzie podnosić się lub mieć bąble).
6.Piec w temp. 180C przez 15-17 minut.
7.Ostudzone ciastka udekorować bitą śmietaną i morelami.
Komentarze