Ciastka jaglane

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Szybkie ciasteczka z użyciem płatków jaglanych, niezwykle kruche i smaczne.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1,5 szkl. płatków jaglanych,
    ½ szkl. cukru,
    1/3 szkl. posypki lion (można zastąpić posiekaną mleczną czekoladą),
    125 g masła lub margaryny,
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki wiórek koksowych,
    mąka kokosowa

Ciastka jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy, studzimy. Płatki mieszamy w misce z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i cukrem, posypkę a na końcu dodajemy ostudzone masło i rozkłócone jajko, mieszamy. Masę odstawiamy do lodówki na 15 minut, aby masa trochę stężała.
    Z powstałej masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy, obtaczamy w mące kokosowej. Układamy na blasze 2-cm odstępach. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy