Ciastka jabłkowe

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Koszt jest niewielki, a przyrządzenie ciastek sprawia dużą przyjemność. Są przepyszne i na pewno zaspokoją apetyt każdego łasucha.

Składniki:

  • ● 3 jajka
    ● 30 dag mąki
    ● 3 łyżki cukru
    ● 2 dag drożdży
    ● 150 ml mleka
    ● 1/2 łyżeczki cynamonu
    ● 75 dag jabłek
    ● 3 łyżki soku z cytryny
    ● szczypta soli
    ● 4 dag płatków migdałów
    ● 2 łyżki tłuszczu
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek.
    Z mleka, mąki, drożdży,
    2 łyżek cukru, żółtek oraz cynamonu
    wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na 30 minut do
    wyrośnięcia (powinno podwoić
    objętość). W tym czasie myjemy
    i obieramy jabłka, wycinamy
    gniazda nasienne, a następnie
    kroimy na cząstki i skrapiamy
    sokiem z cytryny.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną
    pianę ze szczyptą soli i resztą
    cukru. Dodajemy do ciasta, mieszamy
    i dzielimy na 4 kule.
  • Ciastka jabłkowe 3. Na wysmarowanej tłuszczem
    blaszce kładziemy porcje ciasta
    i lekko je spłaszczamy. Układamy
    na nich jabłka i posypujemy
    płatkami migdałów. Pieczemy
    przez 15 minut w temperaturze
    200 °C. Podajemy z bitą śmietaną
    lub miodem.

Porady

● Zamiast czterech większych porcji, można upiec kilkanaście mniejszych. ● Po wystudzeniu można je polać polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Notka redakcyjna

PPK_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować