Ciastka gęsie łapki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne, kruche ciasteczka. Wyglądem przypominają gęsie łapki, stąd ich nazwa. Szybkie do przygotowania i jeszcze szybciej znikają z talerza.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g zimnego masła

    200g białego sera

    2 szkl mąki pszennej

    kilka kropel ekstraktu waniliowego

    2 żółtka


    ok 1 szkl cukru do obtoczenia ciastek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciastka gęsie łapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dokładnie rozdrobnić widelcem. Masło, ser i mąkę posiekać, dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka i obtaczać w cukrze, lekko dociskając, z obu stron. Następnie każde kółeczko złożyć na pół i jeszcze raz na pół. Lekko docisnąć aby nie rozwinęło się podczas pieczenia. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec ok 20 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować