Ciasto francuskie to zawsze dobry pomysł gdy chce się nam czegoś słodkiego, wystarczy mały dodatek i wyjdzie pyszne deser. U mnie był to serek waniliowy, zapraszam.
35 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
2 opakowania serka waniliowego po 140 g każdy
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mąki
Garść kropelek czekoladowych
Cukier puder do posypania
Ciastka francuskie z serkiem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto i serek wyjąć z lodówki na około pół godziny przed przygotowaniem.
Ciasto podzielić na 8 kawałków i wyłożyć nim foremki do tartaletek o średnicy 9 cm (tartaletki wysmarować masłem).
2.Następnie do miseczki przełożyć serek,dodać ekstrakt i pierwsze jajko. Wymieszać. Dodać drugie jajko i ponownie wymieszać. Na koniec wsypać mąkę i połączyć z resztą składników, aby nie było grudek.
3.Ciasto nakłuć w kilku miejscach i wylać po czubatej łyżce nadzienia. Posypać czekoladą. Piec w 180 st. około 20 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze