Ciastka francuskie z rabarbarem w mascarpone i białej czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rożki z ciasta francuskiego, wypełnione słodko-kwaśnym nadzieniem. Smakują idealnie, są delikatne i chrupiące a nadzienie kremowe.
Najlepiej smakują wystudzone, chociaż czasem z tym ciężko, więc polecam przygotować od razu z podwójnej porcji ;)
Lukier do wypieków przygotowywałam głównie na soku z cytryny, jednak tym razem postanowiła na mleko, wyszedł bardzo fajny, taki delikatny :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta franacuskiego
    2 małe łodygi rabarbaru lub 1 większa
    1 łyżka cukru
    150g. serka mascarpone
    50g. białej czekolady
    1 jajko

    Lukier:
    1 łyżka mleka
    4-5 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka francuskie z rabarbarem w mascarpone i białej czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cistka francuskie z rabarbarem w mascarpone i białej czekoladzie 1. Rabarbar obrać, pokroić w małą kostkę.
    Na patelni rozpuścić cukier, dodać rabarbar, smażyć przez chwilę aż rabarbar delikatnie zmięknie.
  • Cistka francuskie z rabarbarem w mascarpone i białej czekoladzie 2. Dodać mascarpone, poczekać do rozpuszczenia się sera co jakiś czas mieszając.
  • Cistka francuskie z rabarbarem w mascarpone i białej czekoladzie 3. Dołożyć czekoladę, połączyć składniki.
    Nadzienie odstawić do wystudzenia.
  • Cistka francuskie z rabarbarem w mascarpone i białej czekoladzie 4. Ciasto francuskie rozłożyć, pokroić w 6 kwadratów.
    Na każdy ułożyć łyżkę nadzienia.
  • Cistka francuskie z rabarbarem w mascarpone i białej czekoladzie 5. Złożyć na pół, tworząc trójkąt.
    Brzegi posklejać widelcem.
    Każde ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem.
    Piec ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem, polać po wierzchu ciastka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować