Ciastka francuskie z pieczarkami

4.5 (174 ocen)

  • 45 min

Nie znam nikogo, komu nie smakowałyby te ciastka

  • 45 min

Składniki:

  • rulon ciasta francuskiego, pół kg pieczarek, duża cebula, olej do smażenia, jajko do posmarowania, pieprz, sól, oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Przekąski

Ciastka francuskie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. farsz: pieczarki umyć, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę posiekać i zeszklić na dużej patelni. Wrzucić starte pieczarki i smażyć mieszając co jakiś czas. Smażenie skończyć w momencie, kiedy wyparuje woda, która wyciekła z pieczarek (ok. 40min). Doprawić solą i pieprzem.
  • przygotowanie kopert 2. ciasto rozwinąć, pokroić w kwadraty wielkości ok. 8x8cm. Podstudzony farsz nakładać łyżeczką na kwadraty i zawijać w "koperty". Rogi mocno ściskać ze sobą, żeby nie rozkleiły się podczas pieczenia. Koperty posmarować jajkiem wymieszanym z oregano lub inną przyprawą lub ziołem. Można też posmarować je samym żółtkiem, wtedy nabiorą brązowego koloru.
  • 3. Piec w temperaturze 210°C ok. 18 min. na papierze do pieczenia. Arkusz papieru dołączany jest do rulonu ciasta.

Porady

Ciastka smakują najlepiej na ciepło, ale są przepyszne również jako zimna przekąska. Idealnie nadają się na każdą okazję. Do farszu można dodać drobno posiekaną kapustę kiszoną i smażyć razem z pieczarkami i cebulą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować