Ciastka francuskie z kremem mascarpone i marchewkową galaretką

  • wyświetlono: 263 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Z kilku prostych, niepozornych składników można stworzyć wspaniały deser, który ucieszy dużych i małych Łakomczuchów :)

ja
  • 12 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki podstawowe z zestawu B:
-1 opakowanie ciasta francuskiego
-1 duża marchewka
-150 g śmietany 30%

Składnik podstawowy dodatkowy:
-100 g serka mascarpone

Składniki robocze:
-2 łyżki żelatyny
-1/2 szklanki zimnej wody
-1 łyżka cukru cynamonowego
-4 łyżki cukru pudru
-olej

Dekoracja:
-motylki cukrowe
-perełki cukrowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ciastka francuskie z kremem mascarpone i marchewkową galaretką

  • 11. Na początku przygotowujemy galaretkę marchewkową:
    Marchew obieramy, kroimy w drobną kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (15-20 minut). Odcedzamy. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.
    Żelatynę zalewy zimną wodą, dokładnie mieszamy. Gdy napęcznieje wstawiamy na wolny ogień i rozpuszczamy ciągle mieszając (nie może się zagotować!).
    Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy marchew oraz cukier cynamonowy. Całość dokładnie mieszamy.
  • 22. Galaretkę rozprowadzamy dość cienko na płaskim naczyniu lub desce do krojenia. Przykrywamy folią spożywczą i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia na minimum dwie godziny, a najlepiej całą noc.
  • 33. Gdy galaretka stężeje przygotowujemy ciasteczka. Z ciasta francuskiego za pomocą kubka wykrawamy 12 krążków.
  • 44. Wykładamy je do nasmarowanej olejem formy do babeczek, lekko dociskając. Nakłuwamy równomiernie wykałaczką na spodzie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 18-20 minut, na rumiano.
  • 55. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy serek, ciągle miksując.
  • 66. Wystudzone ciasteczka przekrawamy na pół (nie będzie z tym problemu ponieważ po upieczeniu pojawi się na nich charakterystyczna obwódka, po której należy przekrawać).
  • 77. Spód ciasteczek smarujemy czubatą łyżeczką kremu. Układamy górną część ciasteczka, lekko dociskamy.
  • 88. Na wierzchu ciasteczek rozsmarowujemy pozostały krem. Z galaretki wycinamy paski, formujemy "ślimaczka" i układamy na ciasteczkach. Dekorujemy perełkami cukrowymi i motylkami. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto francuskieciastkaurodzinybita śmietanaDesermarchewkaciasteczkadla dziecikarnawałimprezaserek mascarponedeser dla dziecikinderbalPoczęstunekimieninykrem mascarponeprzepis_miesiąca1000ciasteczka z ciasta francuskiegokreatywne_gotowanie15

Komentarze

Podobne przepisy

Ciastka francuskie z budyniem czekoladowym i gruszką

Dodane przez: Ania321

Ciastka francuskie z budyniem czekoladowym...

Chrupiące ciastka francuskie nadziane...

ciacha

Dodane przez: marysiaz

Francuskie ciastka z jabłkami i bananami

Szybkie francuskie przekąski tym...

maliny w cieście

Dodane przez: Agiatis

Ciastka francuskie z malinami

Proste w wykonaniu, za to je lubię....

image-0f8nyyn

Dodane przez: serdeczna

Ciastka francuskie z bananem i czekoladą

Pyszne, słodkie ciastka.

Ciasteczka francuskie z mascarpone i owocami

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Ciasteczka francuskie z mascarpone i owocami

Piękne i małe ciasteczka z kremu...

ciastak z jogurtem

Dodane przez: ilka

Ciastka francuskie z jogurtem i owocami

Ciasteczka z jogurtem i letnimi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE