Ciastka francuskie z kremem

0 (0 ocen)

Ciasto o specyficznej, warstwowej strukturze w postaci cieniutkich listków, zrobione własnoręcznie rozpływa się w ustach

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    200 ml zimnej wody
    1 płaska łyżka soli
    500 g masła o temperaturze pokojowej
    250 g mąki pszennej
    150 g mąki krupczatki

    Składniki na krem:
    0,5 litra mleka
    0,5 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka francuskie z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szklance z wodą rozpuszczamy sól. W rondelku roztopiamy 75 g masła. W misce mieszamy ze sobą maki. Wlewamy posoloną wodę, roztopione masło i zagniatamy ciasto.
  • 2. Z ciasta należy uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • 3. Pozostałe masło ucieramy na gładką masę. Wkładamy między 2 warstwy papieru do pieczenia. Rozwałkowujemy na prostokąt grubości 2 cm i wstawić do lodówki.
  • 4. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Na opruszonej stolnicy mąką rozwałkowujemy ciasto na kwadratowy placek grubości około 1,5 cm. Na środku rozkładamy schłodzone masło. Rogi ciasta łączymy nad masłem, robiąc kopertę, i zlepiamy ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania. Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkowujemy na prostokąt.
  • 5. Ciasto składamy na 3 części, robiąc prostokąt. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  • 6. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na prostokąt, składamy na 3 części i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W ten sposób, postępujemy 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na około 1 godzinę. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało.
  • 7. Tak przygotowane ciasto jest już gotowe do wypieków. Rozwałkowujemy je na grubość około 4-5 mm.Wycinamy z niego szklanką placki, połowę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w pozostałych kieliszkiem wycinamy środki i układamy je na całych plackach. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
  • 8. Tak upieczone ciastka nadziewamy gorącym kremem. Składniki na krem mieszamy razem w połowie mleka, drugą gotujemy i powstałą masę wlewamy na gotujące się mleko - gotujemy jak budyń energicznie mieszając, aby pozbyć się grudek.

Porady

Jeżeli przy ostatnim wałkowaniu zastanie nas noc to ciasto możemy spokojnie zostawić na noc w lodowce zawinięte w folię i piec je dopiero rano.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować