Ciastka francuskie z kremem

  • wyświetlono: 203 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto o specyficznej, warstwowej strukturze w postaci cieniutkich listków, zrobione własnoręcznie rozpływa się w ustach

jaaaa

Składniki

Składniki na ciasto:
200 ml zimnej wody
1 płaska łyżka soli
500 g masła o temperaturze pokojowej
250 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki

Składniki na krem:
0,5 litra mleka
0,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciastka francuskie z kremem

  • 1. W szklance z wodą rozpuszczamy sól. W rondelku roztopiamy 75 g masła. W misce mieszamy ze sobą maki. Wlewamy posoloną wodę, roztopione masło i zagniatamy ciasto.
  • 2. Z ciasta należy uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • 3. Pozostałe masło ucieramy na gładką masę. Wkładamy między 2 warstwy papieru do pieczenia. Rozwałkowujemy na prostokąt grubości 2 cm i wstawić do lodówki.
  • 4. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Na opruszonej stolnicy mąką rozwałkowujemy ciasto na kwadratowy placek grubości około 1,5 cm. Na środku rozkładamy schłodzone masło. Rogi ciasta łączymy nad masłem, robiąc kopertę, i zlepiamy ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania. Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkowujemy na prostokąt.
  • 5. Ciasto składamy na 3 części, robiąc prostokąt. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  • 6. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na prostokąt, składamy na 3 części i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W ten sposób, postępujemy 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na około 1 godzinę. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało.
  • 7. Tak przygotowane ciasto jest już gotowe do wypieków. Rozwałkowujemy je na grubość około 4-5 mm.Wycinamy z niego szklanką placki, połowę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w pozostałych kieliszkiem wycinamy środki i układamy je na całych plackach. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
  • 8. Tak upieczone ciastka nadziewamy gorącym kremem. Składniki na krem mieszamy razem w połowie mleka, drugą gotujemy i powstałą masę wlewamy na gotujące się mleko - gotujemy jak budyń energicznie mieszając, aby pozbyć się grudek.

Porady

Jeżeli przy ostatnim wałkowaniu zastanie nas noc to ciasto możemy spokojnie zostawić na noc w lodowce zawinięte w folię i piec je dopiero rano.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieDeserna_slodko

Komentarze

Podobne przepisy

maliny w cieście

Dodane przez: Agiatis

Ciastka francuskie z malinami

Proste w wykonaniu, za to je lubię....

Francuskie ciastka z ananasem

Dodane przez: olinek_82

Francuskie ciastka z ananasem

Bardzo szybkie ciastka w sam raz...

Ciastka francuskie z jabłkami

Dodane przez: KuchcikGotuje

Ciastka francuskie z jabłkami

Gdy mamy w lodówce opakowanie gotowego...

Ciastka francuskie z jabłkami

Dodane przez: gotujaceblizniaczki

Ciastka francuskie z jabłkami

Kruche, delikatne ciasto francuskie....

Francuskie ciastko z jabłkami

Dodane przez: Agiatis

Francuskie ciastka z jabłkami

Jabłko plus ciasto francuskie do...

Ciastka francuskie z rabarbarem

Dodane przez: edytaha

Ciastka francuskie z rabarbarem

Błyskawiczne, proste do wykonania,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE