Ciastka francuskie z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kruche, delikatne ciasto francuskie. Piękny aromatyczny zapach naszych polskich jabłek. Aromatyczny cynamon. To wszystko połączone ze sobą w postaci chrupkich ciasteczek. Doskonały deser do ciepłej czekolady lub kawy. Spróbujesz z nami? :-)

  • 20 min

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie
    4 jabłka
    8 łyżeczek cukru brązowego
    4 łyżeczki cynamonu
    jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka francuskie z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozkładamy i wycinamy z niego 8 prostokątów.
    Podobnie postępujemy z drugim ciastem – zwróćcie uwagę, żeby prostokąty były podobne.
  • 2. 8 kawałków ciasta wykładamy na blaszki i smarujemy boki rozbełtanym jajkiem.
  • 3. W pozostałych prostokątach nacinamy ciasto za pomocą noża, ale uwaga – zostawcie nienaruszone boki tak, żeby ciasto przy składaniu się nie rozerwało. Wierzch również smarujemy jajkiem.
  • 4. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w nie za grube, nie za cienkie plastry.
  • 5. Na każdym prostokącie układamy jabłka tyle ile się zmieści, posypujemy je łyżeczką cukru i ½ łyżeczki cynamonu.
  • 6. Przykrywamy ponacinanym ciastem i sklejamy brzegi - dla dodatkowego efektu możemy użyć do tego widelca.
  • 7. Ciastka pieczemy w 200 stopniach funkcja termoobiegu przez 15-20 minut.

Porady

Po wystudzeniu polewamy lukrem bądź posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować