Ciastka francuskie z budyniem czekoladowym i gruszką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chrupiące ciastka francuskie nadziane budyniem czekoladowym i gruszkami. Słodkie i pyszne, idealne do kawki :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
    450 ml mleka
    1 opakowanie budyniu czekoladowego
    2 gruszki
    1 jajko

Ciastka francuskie z budyniem czekoladowym i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (trochę zmniejszamy ilość wody - zamiast 500 dajemy 450 ml).
    Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy gruszki do gorącego budyniu, mieszamy i zdejmujemy z ognia, aby trochę przestygł.
  • 2. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (staramy się, aby były równe, bo mają się złożyć po przekątnej i utworzyć trójkąt). Na każdym kwadracie kładziemy łyżkę nadzienia, składamy ciasto na pół i za pomocą widelca mocno dociskamy brzegi, tak, by budyń nie wypłynął podczas pieczenia.
    Wierzch ciastek smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
    Z podanych składników wyszły mi 24 ciastka.

Komentarze

Podobne przepisy