Ciastka francuskie

0 (0 ocen)

Bardzo szybkie, proste i smaczne ciasteczka.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dkg mąki pszennej
    25 dkg masła lub margaryny
    pół szklanki śmietany 18 %

    Dodatkowo:
    białko do smarowania
    cukier kryształ

Ciastka francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka francuskie 1. Robimy ciasto, masło siekamy z mąką, dodajemy śmietanę, zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i dajemy na około godzinę do lodówki. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty ciastek. Ciastka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciastka francuskie 2. Białko roztrzepujemy i smarujemy ciastka.
  • Ciastka francuskie 3. Później ciastka posypujemy cukrem kryształem.
  • Ciastka francuskie 4. Ciastka pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy