Ciastka dyniowe z chrupiacymi pestkami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ciastka dyniowe z chrupiacymi pestkami

  • 25 min

Składniki:

  • (na ok. 20 sztuk)
    1 szklanka puree z dyni
    1,5 szklanki cukru
    1/2 kg mąki
    1 jajko + 1 żółtko
    125 g miękkiego masła
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g pestek dyni + 2łyżki do posypania

Ciastka dyniowe z chrupiacymi pestkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki, oprócz pestek dyni miksujemy razem (ciasto będzie stosunkowo miękkie i lejące)
    Do ciasta wsypujemy pestki dyni, mieszamy.

    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką po 1 porcji ciasta (ciasto w piekarniku trochę się rozleje i przybierze płaski kształt,więc nie trzeba go spłaszczać). Na wierzch można położyć kilka pestek dyni.

    Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-18 minut.

    uwaga:
    Ciastka zaraz po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie, ale podczas studzenia lekko stwardnieją.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy