Ciastka drożdzowe z nadziewane wiśniami

0 (0 ocen)

Posmakują na pewno dzieciom i dorosłym. Puszyste, lekkie ciasto z dodatkiem twarogu, kryje w sobie kwaskowate nadzienie z wiśni. Polecam serdecznie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    5 dag drożdzy
    150 g twarogu
    1/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki oleju
    1/4 szklanki cukru
    jajko
    szczypta soli
    dżem wiśniowy
    mąka do podsypywania
    puder

Ciastka drożdzowe z nadziewane wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg miksuję z letnim mlekiem i olejem. Dodaję cukier, sól i jajko. Na końcu wsypuje mąkę i wkruszam drożdze. Wyjdzie z tego gęsta masa. Miskę obsypuję mąką, przekładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowuję ciasto, wycinam kółka szklanką, nakładam dżem i zlepiam. Układam na blasze. Piekę w 180 st. Posypuję pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy