Ciastka drożdżowe z musli

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Miękkie, drożdżowe ciasteczka z dodatkiem chrupiącego musli – crunchy. Małe słodkości z niespodzianką w środku.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru + 1 łyżeczka
    50 g świeżych drożdży
    200 ml śmietanki pasteryzowanej 30% - do ubijania
    3 żółtka
    250 g masła lub margaryny
    1 fiolka aromatu waniliowego (2,5 ml)
    3 szklanki crunchy – chrupiące musli owocowe, z pełnego ziarna owsa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery Ciastka

Ciastka drożdżowe z musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka drożdżowe z musli 1. Drożdże rozetrzeć ze śmietanką i 1 łyżeczką cukru, następnie pozostawić na 30 min w ciepłym miejscu.
    W misce wymieszać mąkę z pozostałą ilością cukru, dodać wyrośnięte drożdże, żółtka, rozpuszczone i wystudzone masło/margarynę oraz aromat. Składniki dokładnie wymieszać i całość włożyć na noc do lodówki.
    Następnego dnia dołożyć musli i wmieszać je w przygotowane ciasto.
  • Ciastka drożdżowe z musli 2. Z masy uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układając je w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciastka drożdżowe z musli 3. Piec ok. 30 min (180 st. C).

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 40 ciastek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Masło Śmietana Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować