Ciastka drożdżowe karolinki

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała Aurelia Narloch

  • Średni

Składniki:

  • - mąka (wrocławska): 40 dekagramów
    - margaryna (mocno schłodzona): 30 dekagramów
    - żółtka: 4 sztuki
    - białka: 4 sztuki
    - drożdże: 6 dekagramów
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - cukier wanilinowy (do smaku wg. uznania): 1 łyżeczka
    - marmolada (twarda lub wiśnie bez pestek): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Marmolady

Ciastka drożdżowe karolinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże posypujemy cukrem waniliowym i odstawiamy na 10 minut. Mąkę i margarynę siekamy nożem na stolnicy, dodajemy żółtka i drożdże z cukrem waniliowym i ponownie siekamy. Dodajemy sok z cytryny i zagniatamy, robiąc to jak najszybciej, aby ciasto się nie ogrzało.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki. Na krążki nakładamy marmoladę. Brzegi smarujemy roztrzepanymi białkami. Ciastka sklejamy i z wierzchu smarujemy białkiem. Tak przygotowane obtaczamy w cukrze.
  • 3. Pieczemy w bardzo gorącym piekarniku około 15-20 minut, aż się zrumienią na złoty kolor. Po wystudzeniu spody ciastek lukrujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Margaryna Owoce Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować