Ciastka domowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciastka te są bardzo smaczne i można je długo przechowywać.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 żółtek
    2 kg mąki
    0,5 kg cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 gramy amoniaku
    1 kostka smalcu
    2 kostki margaryny
    2 cukry waniliowe
    duża śmietana 18 %

Ciastka domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem. Dodać make przesianą z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Następnie dodać miękkie masło i smalec , cukier waniliowy . Zacząć zagniatać ciasto po czym dodać śmietanę.Gdy ciasto będzie już wyrobione przekręcić je przez maszynkę do ciastek. Wykręcać ciastka długości ok.10 cm. Jeżeli nie mamy maszynki cisto można rozwałkować na grubość 0,5 - 0,8 cm i wykrajać ciastka foremkami. Piec 20 - 25 min w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy