Skruszone i wymieszane z roztopionym masłem ciastka digestive idealnie nadają się na kruchy spód pod sernik na zimno. Ciastka digestive można je oczywiście zajadać solo, lub jako dodatek do popołudniowej herbatki.
Składniki:
Składniki na ok. 20 sztuk:
1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
3 łyżki płatków owsianych
4 łyżki brązowego cukru
ćwierć łyżeczki soli
100 g masła
1 jajko
odrobina mleka do posmarowania ciastek
Ciastka digestive pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane zmielić w blenderze. Połączyć z mąką, cukrem i solą. Wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozbełtane wcześniej jajko. Zagnieść ciasto.
2.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. W razie potrzeby podsypać minimalnie mąką. Ciasto jest dość trudne do wałkowania, ja zwykle rozwałkowuje je od razu na papierze do pieczenia. Z ciasta powycinać szklanką koła, nakłuć widelcem i posmarować mlekiem.
3.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciastka digestive piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Komentarze