Ciastka digestive pełnoziarniste

4.49 (186 ocen)

Skruszone i wymieszane z roztopionym masłem ciastka digestive idealnie nadają się na kruchy spód pod sernik na zimno. Ciastka digestive można je oczywiście zajadać solo, lub jako dodatek do popołudniowej herbatki.

Składniki:

  • Składniki na ok. 20 sztuk:

    1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
    3 łyżki płatków owsianych
    4 łyżki brązowego cukru
    ćwierć łyżeczki soli
    100 g masła
    1 jajko
    odrobina mleka do posmarowania ciastek
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka digestive pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane zmielić w blenderze. Połączyć z mąką, cukrem i solą. Wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozbełtane wcześniej jajko. Zagnieść ciasto.
  • 2. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. W razie potrzeby podsypać minimalnie mąką. Ciasto jest dość trudne do wałkowania, ja zwykle rozwałkowuje je od razu na papierze do pieczenia. Z ciasta powycinać szklanką koła, nakłuć widelcem i posmarować mlekiem.
  • 3. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciastka digestive piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować