Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybkie, pyszne ciasteczka na każdą okazję.

  • 40 min

Składniki:

  • 170g mąki pszennej
    140g miękkiego masła
    30g kakao
    1 łyżeczka sody
    1 jajko
    170g cukru trzcinowego
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    100g suszonej żurawiny
    50g orzechów laskowych i włoskich (np. po 25g)
    50g czekolady deserowej
    50g czekolady mlecznej

Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Dodać mąkę, kakao i sodę razem wymieszane i przesiane przez sitko oraz jajko. Na wolnych obrotach miksera dodać żurawinę, posiekane orzechy i czekoladę. Dokładnie wymieszać.
  • 2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć łyżką ciasteczka w odstępach. Piec ok. 15min w temp. 190-200°C. Pozostawić do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy