Ciastka czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Warto mieć w domu swojskie ciasteczka. Przechowywane w puszce czy słoiku
długo zachowują świeżość. Dobrze mieć je pod ręką, kiedy zechce nam się słodkości
do kawy czy herbaty. Przydadzą się też dla niespodziewanych gości.
Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka czekoladowe.
Spróbujcie koniecznie, bo smakują obłędnie.
Z podanych składników zrobiłam 35 ciasteczek.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
    1/2 szklanki oleju
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g. czekolady mlecznej

Ciastka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka czekoladowe 1. Czekoladę pokroić nożem na mniejsze kawałki.

    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować
    na wolnych obrotach.
    Następnie wsypać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia.
    Zmiksować do połączenia składników, najlepiej hakami bo ciasto zrobi się gęste.
    Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i zagnieść ciasto ręką.
  • Ciastka czekoladowe 2. Dłonie zwilżyć olejem. Odrywać po kawałku ciasta i formować kulki
    wielkości orzecha włoskiego.
    Kulki układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć.
    Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 15-17 minut.
  • Ciastka czekoladowe 3. Po upieczeniu ciasteczka zostawić na blaszce do wystudzenia.
    Dopiero wtedy ściągać z blaszki.

Porady

Ciastka przechowywać w puszce, lub słoiku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy