CIASTKA MAŚLANE Z ORZECHAMI

4.5 (197 ocen)

  • 40 min

Pyszne, kruche i maślane ciasteczka to jedne z moich ulubionych. Upiekłam je z orzeszkami prażonymi, cukrem i śmietanką. Wyszły rewelacyjne, polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    200 g masła naturalnego
    500 g maki pszennej
    7 łyżek cukru pudru
    1 jajko
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy 1 łyżkę gęstej śmietany
    DODATKOWO :
    200 g orzechów ziemnych bez soli ( lub innych )
    50 g cukru
    100 ml śmietanki 30%
    20 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka maślane z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0srl1vp 1. Zimne masło kroimy w kostkę, na stolnicę przekładamy wszystkie składniki i zagniatamy, elastyczne, kruche ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, posypując je mąką i wycinamy foremką ciasteczka które układamy na blaszce do pieczenia.
  • image-15u5mpt 2. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i orzechy, ogrzewamy mieszając, następne wlewamy śmietankę i gotujemy na bardzo małym ogniu aż powstanie karmel z orzechami
  • image-03elvp1 3. Na ciastka rozkładamy po łyżeczce ciepłych orzechów ( nie dopuszczamy do zastygnięcia masy karmelowej ponieważ stwardnieje ).
    Ciastka pieczemy w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 % C.
    Po całkowitym ostudzeniu przechowujemy w pojem pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować