REKLAMA

Ciastka brzoskwinki

wyświetlono: 2269 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 1

Ciastka brzoskwinki - http://ilovebake.pl/2013/12/19/ciastka-brzoskwinie-przepis/

opublikowany: 08.01.2014
Udostępnij Pinterest
  • 2 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej + 4 łyżki
    2 jajka
    125 ml oleju
    125 g cukru
    0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

    4 łyżki czubate nutelii lub marmolady
    4 łyżki pokruszonych ciasteczek ( zostaną z wydrążenia )


    DODATKOWO:

    6 łyżek mleka
    barwniki w płynie ( czerwony i żółty )
    1/2 szklanki cukru
Ocena:

(średnia 5 z 196 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem oraz ekstraktem miksujemy. Następnie dodajemy olej oraz przesianą mąkę ( 4 łyżki ) razem z proszkiem do pieczenia, ponownie miksujemy. Ciasto przykrywamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
    Po schłodzeniu dodajemy 250 g mąki wcześniej przesianej i ponownie łączymy, aż masa będzie jednolita i gładka.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy z ciasta kuleczki troszkę mniejsze od orzecha włoskiego ( nie należy ich spłaszczać dłonią ). Układamy w ok. 2 cm odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez 15 min, nie powinny być u góry zarumienione. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Za pomocą małej łyżeczki wydrążamy lekko otwór w spodniej części ciasteczek.
    Nutellę mieszamy razem z pozostałymi po wydrążeniu okruszkami. Za pomocą łyżeczki nakładamy do powstałego po wydrążeniu otworku nadzienie tak, aby powstała górka i nakładamy drugie ciasteczko lekko dociskając. Wykonujemy tak ze wszystkimi ciasteczkami.
    Do jednej miseczki wlewamy 3 łyżki mleka i kilka kropel czerwonego barwnika. Do następnej miseczki kolejne trzy łyżki mleka i żółty barwnik. Do kolejnej miseczki wsypujemy cukier. Za pomocą pędzelka ( użyłam silikonowego ) nakładamy nierównomiernie raz jeden raz drugi barwnik, po obu stronach ciastek. Następnie obtaczamy w cukrze. Postępujemy dokładnie tak samo z każdym ciastkiem. Zostawiamy do wyschnięcia.

Porady

ILOŚĆ: 1 blaszka podwójnych ciastek

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: karolinaholly Schowek0100000

Ciastka brzoskwinki

Dość proste ciastka, które zachwycają swoim wyglądem.

kategoria: Ciasta do kawy Desery ciastka opublikowany: 11.08.2019 | wyświetlono: 318 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: adamonika CIMG7206

Brzoskwinki

Pomysłowe i niebanalne ciasteczka

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 16.10.2012 | wyświetlono: 836 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: Słodko Słodka Zdjęcie do publikacji.

Ciasteczka Brzoskwinki

Chodziły za mną już od dłuższego czasu,ciastka wizualnie bardzo fajnie wyglądają.

kategoria: Ciasta Desery ciastka opublikowany: 21.04.2018 | wyświetlono: 246 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Ciastka z nutellą

Wyśmienite ciasteczka, które przygotowuje się w kilkanaście minut! Dla wszystkich wielbicieli nutelli i czekolady.

kategoria: Ciasta Desery ciastka opublikowany: 05.12.2015 | wyświetlono: 78220 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE