Kiedy zobaczyłam te ciasteczka na mojewypieki.com wiedziałam, że upiekę je prędzej czy później. Ciasteczka wyglądają na bardzo skomplikowane, a zaskoczyło mnie to, że robi się dość szybko (najdłużej zajęło mi wydrążanie ciasteczek).
2 godz.
Składniki:
kładniki (na ok. 30 - 35 sztuk ciastek):
4 jajka
250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
220 g drobnego cukru do wypieków (ja użyłam o połowę mniej cukru)
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g + 4 łyżki mąki pszennej
Nadzienie:
1 szklanka nutelli
okruszki z wydrążonych ciastek
Dodatkowo:
1 szklanka mleka
barwniki spożywcze: czerwony, pomarańczowy, żółty
drobny cukier do wypieków
Ciastka brzoskwinie wypełnione nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka roztrzepujemy z cukrem i olejem nie ubijając piany. Dodajemy ekstrakt, proszek do pieczenia, 4 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy na 1 h.
2.Po tym czasie do ciasta dosypujemy 500 g mąki i mieszamy do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą.
3.Ciastka pieczemy na rumiano w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut. Upieczone ciasta studzimy. Ostudzone ciastka delikatnie wydrążamy od spodu małą łyżeczką. Okruchy łączymy z nutellą. Tak przygotowaną masą wypełniamy ciasteczka i sklejamy 2 połówki.
4.Szklankę mleka dzielimy na 3 miseczki. Mleko zabarwiamy za pomocą barwnika spożywczego (ja użyłam żółtego, pomarańczowego i czerwonego). Każde ciasteczko zanurzamy na moment w wybranym mleku, wybierając różne kolory z różnej strony. Następnie ciastka obtaczamy w cukrze, i odkładamy na kratkę.
Komentarze