Ciastka „Baletki”

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasteczka „Baletki” – klasyk. Pyszne ciasteczka biszkoptowe przełożone marmoladą. Uwielbiałam je zajadać – zwłaszcza gdy były obsypane makiem – u mnie są w wersji bez – bo maku w szafkach brak

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:

    6 jajek

    150 g mąki pszennej

    160 g cukru

    Dodatkowo:

    marmolada

Ciastka „baletki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    1. Białka oddziel od żółtek.

    2.Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Gdy to nastąpi stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając. Następnie dodawaj po 1 żółtki – cały czas ubijając

    3.Do masy jajecznej przesiej mąkę i wymieszaj .

    4. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wykładać na blachę wyłożonej papierem niewielkie keksy. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach. Z ciasta wychodzi około 4 blachy. Ciasteczka nakładać na blachę przed włożeniem do piekarnika.

    5. Przestudzone ciastka przełożyć marmoladą za pomocą rękawa cukierniczego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy