Ciasteczka „Baletki” – klasyk. Pyszne ciasteczka biszkoptowe przełożone marmoladą. Uwielbiałam je zajadać – zwłaszcza gdy były obsypane makiem – u mnie są w wersji bez – bo maku w szafkach brak
Ciastka „baletki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
1. Białka oddziel od żółtek.
2.Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Gdy to nastąpi stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając. Następnie dodawaj po 1 żółtki – cały czas ubijając
3.Do masy jajecznej przesiej mąkę i wymieszaj .
4. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wykładać na blachę wyłożonej papierem niewielkie keksy. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach. Z ciasta wychodzi około 4 blachy. Ciasteczka nakładać na blachę przed włożeniem do piekarnika.
5. Przestudzone ciastka przełożyć marmoladą za pomocą rękawa cukierniczego.
Komentarze