Ciastka „Amoniaczki” z proszkiem do pieczenia

  • wyświetlono: 518 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciastka „Amoniaczki” to niezwykle aromatyczne ciasteczka pochodzące z województwa Kujawsko-Pomorskiego. Pyszne, pulchne i smaczne. Tym razem wersja bez amoniaku.

Honorata Kielczyk
  • 12 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

ciasto
250 g mąki pszennej
70 g cukru białego
50 g masła
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
1 jajko
masa kajmakowa
400 g masy kajmakowej gotowej lub własnoręcznie wykonanej

Sposób przygotowania przepisu:

Ciastka „Amoniaczki” z proszkiem do pieczenia

  • 1. Cukier i cukier waniliowym ucieram z miękkim masłem. Do utartego masła dodaję jajko. Mieszam. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Krótko miksuję. Formuje kulę. Ciasto wstawiam na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowuję i wykrawam koła. Układam na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 7 minut w 180 stopniach. Studzę.
    Ciastka smaruję masa kajmakową i sklejam.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkasłodkościcukierkikuchnia babciamoniaczkiciastka amoniaczki

Komentarze

Podobne przepisy

Amoniaczki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Amoniaczki

Zapomniane przeze mnie ciasteczka,często...

Amoniaczki

Dodane przez: kuchareczka93

Amoniaczki

Ciasteczka z dzieciństwa - kruche...

Kruche kakaowe ciastka z posypką do kawy

Dodane przez: akrobatka22

Kruche kakaowe ciastka do kawy z posypką

Przepis znaleziony na blogu Brunetka...

orzeszki

Dodane przez: katrinaM24

Ciasteczka orzeszki z kremem z mleka w proszku

Długo szukałam idealnego przepisu...

Czekoladowe ciastka z żurawiną i jojo – bez pieczenia

Dodane przez: AnetaJ

Czekoladowe ciastka z żurawiną i jojo – bez...

Mocno czekoladowe, chrupiące, ale...

Babcine amoniaczki

Dodane przez: cukieriwanilia.pl

Babcine amoniaczki

Pyszne, kruche ale delikatne amoniaczki...