Ciastka Amoniaczki

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Zapach w trakcie pieczenia ciastek nie zachwyca, ale ciasteczka są pyszne i odpowiednio słodkie. Przepis znalazłam na opakowaniu Amoniaku firmy Apetita Domowe Sekrety.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 500 g mąki,
    100 g margaryny,
    150 g cukru,
    0,5 szklanki mleka,
    2 jajka,
    szczypta soli,
    2 łyżeczki amoniaku,
    cukier wanilinowy,
    cukier puder do posypania

    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    cukrowa posypka
    lukier
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, odrobinę soli, cukier wanilinowy, amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i mąkę. Ciasto wyrobić i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę.
  • 2. Następnie schłodzone ciasto wałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkami ciasteczka. Ciastka ułożyć na posmarowanej blasze i piec na jasnozłoty kolor w temperaturze około 200 stopni C.
    Wystudzone posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, lukrem lub posmarować marmoladą.

Porady

Moje ciastka piekłam około 10 minut Amoniak można znaleźć w większych sklepach samoobsługowych, a jego koszt to około od 1 do 1,50 zł

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować