Ciastka Amerykanki

  • wyświetlono: 1030 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Popularne ciastka z dużą ilością lukru na wierzchu. Serdecznie polecam!

akrobatka22

Składniki

Ciasto:
200 g masła miękkiego
200 g drobnego cukru
2 jajka
500 g mąki pszennej
2 budynie śmietankowe bez cukru
6 łyżek mleka
opakowanie cukru waniliowego (16g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:
1 szkl. cukru pudru
sok z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciastka Amerykanki

  • 1. Masło utrzeć z cukrami, pod koniec dodać jajka i dalej miksować. Następnie wsypać mąkę, budynie, proszek do pieczenia i mleko. Wszystko dobrze zmiksować ( masa powinna być bardzo gęsta!) Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą lekko spłaszczyć dłonią.
  • image-29jn6yc2. Ciastka piec w 180 st.C około 10 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do powstania gęstego lukru. Wysmarować nim jeszcze ciepłe ciastka. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiataJajkaciastkacytrynaciasteczkaprzekąskalukiercukierkruchemasłomaślaneamerykanki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciastka bez jajek

Dodane przez: dorota w

Ciastka bez jajek

Pyszne, kruche ciastka bez jajek....

Ciastka półfrancuskie

Dodane przez: anaid123

Ciastka półfrancuskie

Ciastka idealne na każdą okazję.

Orzechowe ciastka

Dodane przez: dorota w

Orzechowe ciastka

Najlepsze ciastka orzechowe! Miękkie,...

image-0desnbu

Dodane przez: ania4791

Ciastka tureckie

Ciastka te są bardzo łatwe do zrobienia...

ciastka, nowe wykonanie

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTKA TRÓJKĄTY

Ciastka wykrawane. Przepis dostałam...

ciastka brzoskwinie

Dodane przez: wwwilovebakepl

Ciastka brzoskwinki

Ciastka brzoskwinki - http://ilovebake.pl/2013/12/19/ciastka-brzoskwinie-przepis/

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE