Ciasteczkowo -orzechowa tarta z masą mleczno herbatnikową

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

dla smakoszy herbatników........ i masy mlecznej.....
tarta potrójnie herbatnikowa- spód z hernatników z dodatkiem orzechów , masa z mleka w proszku z dodatkiem herbatników z polewa czekoladaowa musnietą ... herbatnikami-mniam...

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1. Spód herbatnikowo orcechowy :
    około 200 g herbatników
    około 40 g orzechów drobno pokruszonych
    120 g masła
    50 g cukru
    3 łyżki kakao
    1 duże jajko


    2. Krem mleczno herbatnikowy :
    120 g masła
    1\4 szklanki smietanki słodkiej
    4 łyżki mleka w proszku
    70 g cukru pudru
    2 łyzki zmielonych ciastek herbatników
    3. Polewa czekoladowa:
    około 150 g czekolady mlecznej
    1 łyzeczka masła
    3-4 łyzki mleka
    oraz pokruszone herbatniki na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Ciastka Herbaty

Ciasteczkowo -orzechowa tarta z masą mleczno herbatnikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Herbatniki umiescic w malakserze i rozdrobnić.
    Jajko rozbebłać.
    Maasło utrzec z cukrem dodac kakao i rozpuść wszystko razem w kąpieli wodnej, mieszać żeby się nie przypaliło, na koniec dodąc rozbebłane jajko oraz wiórki pokruszone ciastka( odłozyc 2 łyzki pokruszonych ciastek które bedziemy dodawac do masy i do posypania na wierzch tarty) i orzechy . Dokładnie wymieszać.
    Na dnie foremki wyłozonej papierem do pieczenia rozprowadzic mase ciasteczkowo orzechową, wyrównac i wstawic do lodówki na czas przygotowywania kremu.

    2. Krem mleczno herbatnikowy:
    Masło utrzec z cukrem, nastepnie dodąć śmietankę , mleko w proszku i 2 łyzki pokruszonych herbatników.WszyStko dokładnie wymieszac.

    Na schłodzony spód orzechowo herbatnikowy wyłozyc mase mleczno ciasteczkowa, wyrównac i schłodzic.

    3. Polewa czekoladowa:
    Masło , czekolade i mleko rozpuscic w kąpieli wodnej , przestudzic i rozprowadzic na kremie mlecznym .
    Schłodzic ,
    Przed podaniem tatry wierzch delikatnie oprószyc rozdrobnionymi ciasteczkami , smacznego:)

Porady

herbatniki nalezy zmalaksowac na pył. forma 20 na 20.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Mleko Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować