250 g masła/margaryny
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao rozpuszczalnego (słodzone)
1/2 szklanki proszku cappuccino
100 g suchego maku
100 g rodzynków
50 g orzechów laskowych/włoskich
1/3 szklanki mleka
400 g płatków zbożowych o smaku ciasteczek
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasteczkowo-bakaliowe kulki
1.
Margarynę rozpuścić. Wsypać cukier oraz mak. Smażyć około 15 minut. Po tym czasie dodać kakao, rodzynki i orzechy. Smażyć kolejne 10 minut. Następnie wlać mleko (będzie się "burzyć"), wymieszać, wsypać cappuccino, ponownie wymieszać. Masę zestawić z ognia. Wsypać płatki. Dokładnie wymieszać. Następnie formować kulki, po czym odstawić do chłodu, aby stężały.
Porady
Podczas smażenia masę należy często mieszać, gdyż mak może się przypalić.
Jeśli Ktoś lubi, mak można zastąpić wiórkami kokosowymi.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze