Ciasteczkowo-bakaliowe kulki

  • wyświetlono: 172 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dla miłośników naprawdę słodkich rzeczy.

P10
  • 45min

Składniki

250 g masła/margaryny
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao rozpuszczalnego (słodzone)
1/2 szklanki proszku cappuccino
100 g suchego maku
100 g rodzynków
50 g orzechów laskowych/włoskich
1/3 szklanki mleka
400 g płatków zbożowych o smaku ciasteczek

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasteczkowo-bakaliowe kulki

  • 1. Margarynę rozpuścić. Wsypać cukier oraz mak. Smażyć około 15 minut. Po tym czasie dodać kakao, rodzynki i orzechy. Smażyć kolejne 10 minut. Następnie wlać mleko (będzie się "burzyć"), wymieszać, wsypać cappuccino, ponownie wymieszać. Masę zestawić z ognia. Wsypać płatki. Dokładnie wymieszać. Następnie formować kulki, po czym odstawić do chłodu, aby stężały.

Porady

Podczas smażenia masę należy często mieszać, gdyż mak może się przypalić.
Jeśli Ktoś lubi, mak można zastąpić wiórkami kokosowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebakaliekakaopłatki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasteczkowa nutella

Dodane przez: Aneta_77

Ciasteczkowa nutella

Wystarczą tylko 2 składniki aby...

Seromak

Dodane przez: aicha1988

Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie

Idealna propozycja dla tych, którzy...

Ciasteczkowe lizaki

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasteczkowe lizaki

Zrobiłam je na otarcie łez mojego...

Kulki kokosowe.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kulki kokosowe.

Bardzo delikatnie w smaku i pyszne.Idealne...

Bakaliowy sernik

Dodane przez: dorota w

Bakaliowy sernik

Przepyszny świąteczny sernik z...

image-10yna20

Dodane przez: Kasia_S

Deser ciasteczkowy

dziecinnie prosty w przygotowaniu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE