Ciasteczkowe rozetki

0 (0 ocen)

Te ciasteczka pamiętam z mojego dzieciństwa. Rozetki robi się bardzo szybko i równie szybko one znikają.

Składniki:

  • 170 ml mleka 3,2%
    30 ml śmietany kremówki
    180 g mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    1 żółtko
    cukier puder do posypania usmażonych ciasteczek
    olej do "głębokiego" smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasteczkowe rozetki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy płynne składniki. Dodajemy do nich żółtko oraz cukier i dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i całość dobrze ze sobą łączymy. Gotowe ciasto przelewamy do jakiegoś wysokiego naczynia. Ja użyłam dużego słoika. Dzięki temu łatwiej nam będzie zanurzać foremkę w cieście.

    Olej stawiamy na gazie. Gdy osiągnie temperaturę taką jak do smażenia pączków wkładamy do niego foremkę, by się ogrzała. Następnie wyjmujemy ją czekamy, aż ocieknie nadmiar tłuszczu i wkładamy foremkę do ciasta.

    Należy pamiętać, że foremki nie wsadzamy całej tylko tak, by było widać jej górę. Inaczej ciasteczka nam nie spadną z foremki. Tak przygotowaną foremkę zanurzamy w oleju i czekamy aż ciasto "zejdzie". Ponownie ogrzewamy foremkę i zanurzamy w cieście i wkładamy do oleju. Tak postępujemy aż do wykorzystania całego ciasta.

    Ciasteczka smażymy na złoty kolor.

    Po usmażeniu układamy ciasteczka na ręczniku papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

    Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować