CIASTECZKOWE MISIE

0 (0 ocen)

Pyszne, kruche ciasteczka zadowolą każde podniebienie a do tego są fikuśne.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl. cukru
    300 g masła, schłodzonego
    2 jajka

Ciasteczkowe misie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia, dodaję cukier, pokrojone na kawałki masło.
    Siekam nożem na drobno. Dodaję jajka. Bardzo szybko zagniatam ciasto (ugniatam do otrzymania jednolitej masy).
    Wkładam do lodówki na min. 1 godzinę. Jeżeli chcę przyspieszyć proces schładzania wkładam je do zamrażarki na 15 – 20 minut.

    Następnie ciasto rozwałkuję na 0,5 cm grubości i foremką wycinam ciasteczka w kształcie misiów, na środku daję migdały i sklejam łapki.
    Piekę na blasze wyłożonej papierem 12 minut w 180 C.
    Po upieczeniu, gdy ciasteczka są jeszcze ciepłe nakłuwam oczka wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.
    Ostudź ciasteczka (gdy są ciepłe może Ci się wydawać, że są niedopieczone – poczekaj aż ostygną, wtedy skruszeją :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy