Ciasteczkowe miseczki z truskawkami, rabarbarem i jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.potrzebujemy jeszcze dodatkowo do dekoracji: listki mięty i kawałki truskawek oraz żółtko z 1 łyżką mleka do posmarowania ciasta
NADZIENIE - rabarbar oczyściłam, ale ponieważ był młody więc nie obierałam, pokroiłam w kostkę. Truskawki po opłukaniu i osączeniu pozbawiłam szypułek i też pokroiłam w kostkę. Rozgrzałam rondel, wrzuciłam owoce i wsypałam cukier i sól - mieszałam żeby nic się nie przypaliło a sok, który od razu puściły owoce lekko odparował. Po chwili zdjęłam rondel z ognia, masę lekko przestudziłam po czym dodałam do niej mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek.
CIASTO - drożdże rozkruszyłam, zasypałam cukrem, zostawiłam na kilka minut żeby się rozpłynęły. Mąkę przesiałam z solą, dodałam pokrojoną na kawałki Kasię, roztarłam palcami bardzo dokładnie. Wlałam drożdże, śmietanę, wbiłam jajko i zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto. Nie trzeba go odstawiać do wyrośnięcia - można od razu przystąpić do wałkowania i formowania wypieków!
Rozwałkowałam ciasto na grubość ok. 2-3 mm i filiżanką wykroiłam kółka którymi wyłożyłam wgłębienia formy do muffinek - niczym nie smarowałam formy! Wgłębienia były wylepione do ok. 4/5 wysokości. Każdą miseczkę posmarowałam roztrzepanym z mlekiem żółtkiem. Do każdej nałożyłam po czubatej łyżce masy owocowej - tak nie do samego brzegu ciasta. Formę z ciasteczkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st., na najniższy poziom, na ok. 20 min..Po ostudzeniu na każde ciasteczko nałożyłam małą łyżeczkę jogurtu i ozdobiłam kawałkami truskawek oraz listkami mięty.
Komentarze