Ciasteczkowe miseczki z truskawkami, rabarbarem i jogurtem

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

mała słodycz a cieszy :-)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - CIASTO - mąka pszenna luksusowa (szkl. poj. 220 ml): 4 szklanki
    - masło: 250 gramów
    - śmietana gęsta 18%: 0.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - drożdże swieże: 50 gramów
    - cukier: 4 łyżeczki
    - sól: 0.33 łyżeczki
    - NADZIENIE - rabarbar: 3 sztuki
    - truskawki: 300 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - sól: 3 szczypty
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżeczki
    - jogurt bałkański: 150 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasteczkowe miseczki z truskawkami, rabarbarem i jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczkowe miseczki z truskawkami, rabarbarem i jogurtem 1. potrzebujemy jeszcze dodatkowo do dekoracji: listki mięty i kawałki truskawek oraz żółtko z 1 łyżką mleka do posmarowania ciasta

    NADZIENIE - rabarbar oczyściłam, ale ponieważ był młody więc nie obierałam, pokroiłam w kostkę. Truskawki po opłukaniu i osączeniu pozbawiłam szypułek i też pokroiłam w kostkę. Rozgrzałam rondel, wrzuciłam owoce i wsypałam cukier i sól - mieszałam żeby nic się nie przypaliło a sok, który od razu puściły owoce lekko odparował. Po chwili zdjęłam rondel z ognia, masę lekko przestudziłam po czym dodałam do niej mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek.
    CIASTO - drożdże rozkruszyłam, zasypałam cukrem, zostawiłam na kilka minut żeby się rozpłynęły. Mąkę przesiałam z solą, dodałam pokrojoną na kawałki Kasię, roztarłam palcami bardzo dokładnie. Wlałam drożdże, śmietanę, wbiłam jajko i zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto. Nie trzeba go odstawiać do wyrośnięcia - można od razu przystąpić do wałkowania i formowania wypieków!

    Rozwałkowałam ciasto na grubość ok. 2-3 mm i filiżanką wykroiłam kółka którymi wyłożyłam wgłębienia formy do muffinek - niczym nie smarowałam formy! Wgłębienia były wylepione do ok. 4/5 wysokości. Każdą miseczkę posmarowałam roztrzepanym z mlekiem żółtkiem. Do każdej nałożyłam po czubatej łyżce masy owocowej - tak nie do samego brzegu ciasta. Formę z ciasteczkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st., na najniższy poziom, na ok. 20 min..Po ostudzeniu na każde ciasteczko nałożyłam małą łyżeczkę jogurtu i ozdobiłam kawałkami truskawek oraz listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować