Ciasteczkowa tarta z czekoladowym musem i wiśniami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczkowa tarta bez pieczenia z musem czekoladowym z dodatkiem wiśni posypana krokantem z orzeszków arachidowych jest pyszna . To połączenie zawsze się udaje i smakuje wybornie, zamiast wiśni można użyć sezonowych czerwonych owoców, malin lub truskawek a nawet granata. Jest nieprzesłodzona, wręcz idealna!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 24/24 cm

    Ciasteczkowy spód:
    30 dag markizów kakaowych
    50 g gorzkiej czekolady 60% kakao
    50 g stopionego masła

    Mus czekoladowy:
    10 dag mlecznej czekolady
    15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao
    2 łyżki rumu
    ½ litra śmietany kremówki
    1 listek żelatyny
    2 szklanki wiśni osączonych z syropu (latem można użyć świeżych wydrylowanych)
    2 łyżki drobno posiekanych orzechów arachidowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Ciasteczkowa tarta z czekoladowym musem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tartę zaczynamy od przygotowania spodu:
    Czekoladę rozpuszczamy do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej.
    Ciasteczka łamiemy na kawałki wrzucamy do malaksera i mielimy na pył, mieszamy z płynnym masłem oraz płynną czekoladą, aż masa będzie jednolita i mokra, wysypujemy masę do tortownicy, lekko dociskamy do dna oraz lekko na brzeg formy, wyrównać łyżką.
    Włożyć do lodówki na czas przygotowania musu.
  • 2. Mus czekoladowy:
    Listek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu (polecam Wam tę żelatynę jest dużo lepsza niż ta w proszku nie ma grudek i ładnie łączy się z masą ) Jeśli chcecie użyć zwykłej to pamiętajcie, że listek równa się jednej łyżeczce zwykłej.
    200 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku aż będzie gorąca, zestawiamy z ognia, dodajemy osaczoną i odciśniętą z wody żelatynę, mieszamy aż się rozpuści w śmietance, dodajemy połamane na kawałki czekolady-mleczną i gorzką, odstawiamy na dwie minuty, wlewamy rum i mieszamy do jednolitej płynnej konsystencji.

    Pozostałą śmietanę, dobrze schłodzoną w lodówce miksujemy na sztywno, stopniowo w trzech turach dodajemy masę czekoladową, mieszając delikatnie ręcznie rózgą kuchenną, tylko do połączenia.

    Ciasteczkowy spód wyjąć z lodówki wylać mus powciskać osaczone wiśnie i posypać kro kantem.
    Chłodzić kilka godzin lub całą noc w lodówce do momentu podania.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Owoce Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować