Ciasteczka bez mąki, cukru, jaj i tłuszczu. Smakują jak wypieczony banan z dodatkami, są słodkie i raczej wilgotne, a im dłużej leżą, tym więcej w nich wilgoci.
40 min
Składniki:
SKŁADNIKI NA 12 SZTUK
2 średnie banany – u mnie bardzo mocno dojrzałe
szklanka płatków owsianych błyskawicznych
3 dag orzechów laskowych
4 dag rodzynek
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
sok z cytryny
Ciasteczka owsiano-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy podprażyć na suchej patelni, wysypać na ściereczkę i obetrzeć ze skórki, posiekać.
Na tą samą patelnię wsypać płatki owsiane, podprażyć uważając, żeby się nie przypaliły, ostudzić.
Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę, skropić sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Masę nałożyć łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe, spłaszczone ciasteczka.
Piec 20 minut, wyjąć blachę z piekarnika i przy pomocy łopatki odwrócić ciasteczka na drugą stronę.
Odwrócone piec jeszcze 10 minut.
Wystudzić na kratce kuchennej.
Komentarze