Ciasteczka zbożowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis na smaczne i szybkie ciasteczka, które smakują wyśmienicie, a do tego posiadają sporą dawkę witamin !

  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna: 100 gramów
    - otręby: 2 szklanki
    - płatki migdałowe: 1 szklanka
    - łuskany słonecznik: 2 szklanki
    - płatki owsiane: 3 szklanki
    - suszona żurawina: 1 szklanka
    - wiórki kokosowe: 6 łyżek
    - brązowy cukier: 1 szklanka
    - miód: 0.5 szklanki
    - sezam: 1 szklanka
    - orzechy włoskie: 0.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta

Ciasteczka zbożowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka zbożowe - 1 1. Formę 23x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Płatki migdałowe oraz słonecznik podprażyć na suchej patelni, do lekkiego zarumienienia. Dodać kokos i jeszcze chwilkę potrzymać na małym ogniu.
  • Ciasteczka zbożowe - 2 2. Margarynę, miód, cukier podgrzewać do roztopienia. Nie doprowadzać do zagotowania. Dodać sól oraz uprażone migdały.Orzechy posiekać drobno i dodać. Wymieszać, aż składniki się połączą i dodać płatki owsiane oraz otręby, sezam i żurawinę. Wszystko ponownie zamieszać i wyłożyć na formę.
  • Ciasteczka zbożowe - 3 3. Pozostawić do przestygnięcia, a następnie przyciskać dłońmi tak by była gładka powierzchnia. Piec ok 20 min w temp. 170'C.
  • Ciasteczka zbożowe - 4 4. Gotowe pozostawić do przestygnięcia a następnie pokroić wg upodobań. Smacznego !!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy