CIASTECZKA ŻAGLÓWKI

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasteczka, które zrobiłam dla moich przedszkolaków na zakończenie roku szkolnego. Jako że miały to być ciasteczka kojarzące się z latem, postanowiłam upiec słodkie żaglówki. Dzieciakom bardzo się podobały i zniknęły w mgnieniu oka.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasteczka:
    2,5 szklanki mąki
    szczypta soli
    170 g miękkiego masła
    1 jajko
    3/4 szklanki cukru

    Do dekoracji:
    lukier królewski
    brązowy barwnik spożywczy
    cukrowe serduszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka żaglówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki na 30-60 minut, ale ja ten etap zazwyczaj pomijam. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i foremką w kształcie żaglówki wycinamy ciastka. Ciastka następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 stopni C. przez 10-12 minut. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem: najpierw brązowym dolną część żaglówki i maszt, a następnie białym lukrem żagiel. Zanim lukier zastygnie na żaglu układamy cukrowe serduszko. Ciasteczka odkładamy, aby lukier całkiem zastygł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować