Ciasteczka, które zrobiłam dla moich przedszkolaków na zakończenie roku szkolnego. Jako że miały to być ciasteczka kojarzące się z latem, postanowiłam upiec słodkie żaglówki. Dzieciakom bardzo się podobały i zniknęły w mgnieniu oka.
Ciasteczka żaglówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki na 30-60 minut, ale ja ten etap zazwyczaj pomijam. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i foremką w kształcie żaglówki wycinamy ciastka. Ciastka następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 stopni C. przez 10-12 minut. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem: najpierw brązowym dolną część żaglówki i maszt, a następnie białym lukrem żagiel. Zanim lukier zastygnie na żaglu układamy cukrowe serduszko. Ciasteczka odkładamy, aby lukier całkiem zastygł.
Komentarze