MASA Z ZIARNAMI
3 łyżki mleka
400 g. masy krówkowej kokosowej
100 g. ziaren sezamu
6 łyżek pestek dyni
6 łyżek pestek słonecznika
DODATKOWO
280 g. dżemu z czarnej porzeczki
150 g. mlecznej czekolady
2 łyżki śmietany 18%
Ciasteczka z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Tłuszcz posiekać z mąką,dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasta,zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godz.do lodówki.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć ciasto i po nakłuwać widelcem.
2.
Całość posmarować dżemem.
3. Do rondelka wlać mleko,włożyć masę krówkową,podgrzewać mieszając do czasu uzyskania jednolitej masy.
4.
Rozgrzać patelnię,wsypać wszystkie ziarna i lekko zrumienić.
5.Ziarna przesypać do masy krówkowej,wymieszać.
6.
Całość wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem.Wyrównać.
7.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 40 min.
8.Ciasto wyjąć,przestudzić i pokroić w prostokąty w/g uznania.
9. Do rondelka wlać śmietanę,dodać połamaną czekoladę i podgrzewać do czasu jej rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji.
10. W gorącej czekoladzie maczać jeden brzeg ciasteczka i pozostawić do jej stężenia.
Komentarze