Ciasteczka z suszoną żurawiną

4.5 (188 ocen)

Bardzo proste do wykonania maślane ciasteczka z żurawiną i skórką pomarańczową, obtoczone w wiórkach kokosowych. Do ich wykonania nie są potrzebne foremki.

Składniki:

  • mąka tortowa - 350 g
    żurawina suszona - 100 g
    kandyzowana skórka pomarańczowa – 50 g
    masło - 200 g
    cukier puder - 80 g
    mleko - 2 łyżki
    żółtka - 2 szt.
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Ciasteczka z suszoną żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na puszysty krem. Wlać mleko, sól i miksując na najniższych obrotach miksera dodawać partiami mąkę. Wsypać drobno posiekaną żurawinę i skórkę pomarańczową. Jeszcze raz krótko zmiksować.
    Ciasto podzielić na pół i uformować dwa wałki. Każdy wałek zwilżyć wodą i dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
  • 2. Po tym czasie ciasto pokroić na plasterki o grubości 4 mm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 10 minut na jasnozłoty kolor.
    Upieczone wyjąć z piekarnika i zostawić w blaszce do lekkiego przestygnięcia. Następnie wystudzić ciastka na kratce kuchennej. Można przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku około 10 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (203 ocen)

MUFFINKI

To może cię zainteresować