Gdy zaczyna sie sezon na rabarbar wykorzystuje go do pieczenia rozmaitych ciasteczek.Uwielbiam połączenie rabarbaru z gorzką czekoladą.Inspirowałam sie przepisem ze strony http://www.slodkiefantazje.pl/rabarbarowe-%C5%82odeczki
Ciasteczka z rabarbarem i gorzką czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy na jednolite ciasto.Formujemy kulę i wkladamy na 2 godziny do zamrazarki.
2.Rabarbar dokladnie myjemy(nie sciagamy skorki) i kroimy w paski ok 5 cm.Jesli rabarbar jest gruby to kroimy go wzdłuż jego dlugosci na ciensze kawalki i dopiero potem na mniejsze kawalki).
Do pokrojonego rabarbaru wsypujemy cukier i cynamon.Mieszamy i odstawiamy.
3.Ciasto wyjmujemy z zamrazarki, czekamy ok 20 minut az zrobi sie cieplejsze i wowczas rozwalkowujemy je cienko.Kroimy w kwadraty ok 5 cm.
Rabarbar odsaczamy na sitku.Nakladamy po kilka kawalkow rabarbaru na ciasto po przekątnej.Zlepiamy dosc mocno rogi.
4.Pieczemy w 160 stopni z termoobiegiem ok 20 minut.
Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej.Polac ciastka.
Z podanej porcji wyszlo ok 40 ciasteczek.
Komentarze