Chrupiące ciasteczka słodzone miodem i brązowym cukrem
Składniki:
Z tej ilości składników wyszło mi 40 sztuk:
20 dag miękkiego masła
1/3 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa
30 dag dowolnego musli – u mnie truskawkowe
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki płynnego miodu
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag suszonej żurawiny
Ciasteczka z musli truskawkowym i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Suszoną żurawinę drobniej posiekać. Miękkie masło utrzeć najpierw z cukrem, a następnie z jajkiem. Dodać miód i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na gładką masę, dodać posiekaną żurawinę i musli, wymieszać łyżką. Ciasto przykryć kawałkiem folii i odstawić do lodówki na 15 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. Nałożyć porcje ciasta na blachę łyżeczką (w odstępach, bo się rozpływa).
Piec ok. 18 minut do wyraźnego zrumienienia. Z blachy zdjąć dopiero, kiedy ciasteczka całkowicie wystygną.
Porady
Przed odmierzeniem miodu warto posmarować szklankę olejem, miód nie przyklei się wówczas do szkła i ładnie spłynie
Komentarze