Ciasteczka z makiem i dżemem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dla wielu z nas to ciasteczka z dzieciństwa, delikatne, biszkoptowe, przekładane dżemem.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 jajka
    8 dag cukru
    8 dag mąki
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    dżem wieloowocowy
    mak do posypania

Ciasteczka z makiem i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodawać po trochu cukier, a później żółtka. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ciasteczka, posypać je makiem i piec w temp. 180 st przez ok. 10 min. Ciasteczka po upieczeniu przekładać dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy